Anxietate sau frică?

Copilul tău are nevoie ca tu să știi diferența dintre frica normală și anxietate

Ai văzut care sunt fricile care apar în mod normal la copii, în funcție de vârsta lor.

Te poți întreba: cum pot să îmi dau seama când copilul meu se confruntă cu o frică anormală, disfuncțională, cu probleme din sfera anxietății? Când trebuie să cer ajutorul unui specialist?

Vei descoperi în acest articol:

  • Cum să recunoști semnele fricii
  • Cum să faci diferența dintre frică și anxietate
  • Ce criterii trebuie să știi ca să evaluezi frica copilului tău.

Cum să recunoști semnele fricii

Atunci când ne confruntăm cu un pericol, fie el real, fie imaginar:

  • INIMA bate mai puternic,
  • MUȘCHII se încordează,
  • RESPIRAȚIA devine mai alertă,
  • TRANSPIRĂM mai mult,
  • TREMURĂM.

Ce face corpul nostru de fapt? Ne pregătește pentru luptă sau fugă. Rolul acestor reacții este de a CREȘTE ȘANSELE DE SUCCES ÎN RAPORT CU PERICOLUL.

Cum să faci diferența dintre frică și anxietate

Ce este frica?

 Este reacția de alarmare a organismului în raport cu un pericol real perceput ca fiind gata să se întâmple (neputând fi amânat sau evitat): un câine care latră vine spre tine și ești în pericol să fii mușcat, o mașină gonește în viteză spre tine și ești în pericol să fii rănit etc.

Ce este anxietatea?

Este starea care apare în raport cu un pericol imaginat sau exagerat (supraevaluat). De cele mai multe ori acest pericol este anticipat și introdus prin DACĂ: Dacă nu voi reuși? Dacă vor râde de mine? Dacă mă voi îmbolnăvi? Dacă mama nu mai vine? Dacă sub patul meu sunt monștri? etc.

Ce criterii trebuie să știi ca să evaluezi frica copilului tău

  1. Evaluează pericolul care generează frica la copilul tău.

Este inexistent sau exagerat? (de exemplu copilul tău simte o frică puternică de vrăjitoare, fantome, balauri etc.) Poate fi vorba de o frică disfuncțională.

Atenție: Pentru COPIL, datorită gândirii magice specifice vârstei, realitatea se amestecă deseori cu fantasticul. Nu încerca să îi explici că frica lui nu are rost și că este exagerat. Apelul la rațiune nu funcționează de această dată, oricât ți-ai dori tu.

  1. Vezi cu ce frecvență apare frica.

Daca observi că se manifestă foarte des, te poți gândi că afectează copilul mai mult decât e normal.

Un exemplu la îndemână și pe care îl întâlnești frecvent, făcând parte din activitățile noastre de zi cu zi, este situația în care trebuie să pleci, din diverse motive, de lângă copilul tău.

Când copilul tău este extrem de speriat în mod frecvent când se separă de tine, indiferent de locul și persoana cu care rămâne, chiar dacă tu îi spui că vei pleca cu un anume scop și că te vei întoarce, frica lui ar putea fi de fapt anxietate de separare.

  1. Teama celui mic/celei mici este foarte intensă și durează mult?

De exemplu copilul tău este paralizat de frică la vederea unui păianjen și își revine cu greu chiar și după ce tu ai prins păianjenul.  Dacă observi acest lucru, este posibil ca al tău copil să se confrunte, de fapt, cu o fobie.

  1. Cât de mult ”îl acaparează” frica pe copilul tău?

Nu se mai joacă, nu mai este atent la grădiniță, școală, nu mai mănâncă, nu mai doarme bine etc.? În această situație frica perturbă funcționarea normală a copilului tău.

          Dacă ai ajuns la bănuiala că al tău copil se confruntă cu probleme de anxietate, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist. Știi și tu că problemele cronicizate aduc multă suferință și sunt mult mai greu de rezolvat.

Cristina-Angela Tohănean
Psiholog clinician principal, psihoterapeut principal